Κωδικός έργου: 2021-1-DK01-KA220-ADU-000033492
Το TIPS στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων, για εκπαιδευτές ενηλίκων και γονείς παιδιών με ΔΑΦ, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν σημαντικές δεξιότητες ζωής μέσω της χρήσης του TIP και δύο διαφορετικών ψηφιακών εργαλείων. Οι εκπαιδευτές αναμένεται να αποκτήσουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τον αυτισμό και να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μαθησιακές δραστηριότητες για τους γονείς.
Το 2009, η διαδικασία διδασκαλίας της αλληλεπίδρασης (TIP: teaching interaction procedure ) -ένα συστηματικό πακέτο διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων που αποτελείται από έξι βήματα (Phillips et al. 1974), αξιολογήθηκε για πρώτη φορά εμπειρικά για άτομα με διάγνωση ΔΑΦ (Leaf et al. 2009). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το TIP ήταν επιτυχές στην αύξηση του ρυθμού με τον οποίο λειτουργούσαν όλες οι στοχευμένες κοινωνικές δεξιότητες όλων των συμμετεχόντων. Από αυτήν την έρευνα, έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του TIP για τη διδασκαλία ατόμων με διάγνωση ΔΑΦ (π.χ. Dotson et al. 2013; Kassardjian et al. 2013; Leaf et al. 2012a, b).
Σε αυτές και σε άλλες μελέτες, το TIP έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική στρατηγική διδασκαλίας για άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο TIPS στοχεύει στη βελτίωση της ζωής και των προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής από μικρή ηλικία, το έργο TIPS έχει ως ομάδα-στόχο γονείς παιδιών με ΔΑΦ και έχει τους ακόλουθους στόχους:
Οι στόχοι μας ήταν: Να σχεδιάσουμε, να δοκιμάσουμε και να δημοσιεύσουμε ένα καινοτόμο Εκπαιδευτικό πακέτο για εκπαιδευτές ενηλίκων που θα καθοδηγήσει και θα υποστηρίξει την εκπαίδευσή τους σε γονείς παιδιών με αυτισμό σχετικά με τον τρόπο χρήσης ψηφιακών εργαλείων – ψηφιακό παιχνίδι και ψηφιακό κόμικ – ως εργαλείο διδασκαλίας για την κοινωνική ανάπτυξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής των παιδιών τους με αυτισμό. Και τα δύο ψηφιακά εργαλεία βασίζονται στην τεκμηριωμένη διαδικασία διδασκαλίας των αλληλεπιδράσεων. Να παρέχουμε εκπαιδευτικά μαθήματα για την άμεση εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής χρήσης των ψηφιακών εργαλείων με παιδιά με αυτισμό και την παράδοση αυτών των μαθημάτων σε γονείς παιδιών με αυτισμό προκειμένου να ενισχυθούν και να διαιωνίσουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αυτών των μαθημάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών κοινωνικών δεξιοτήτων απευθύνεται σε εκπαιδευτές ενηλίκων και γονείς παιδιών με ΔΑΦ. Περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αύξηση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να διδάξουν στο παιδί τους με ΔΑΦ σημαντικές δεξιότητες ζωής, με βάση τη Διαδικασία Διδασκαλίας Αλληλεπίδρασης. Ως εκ τούτου, στοχεύει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και των γονέων παιδιών με ΔΑΦ, λαμβάνοντας υπόψη: α) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά με αυτισμό στο σπίτι και στην κοινότητα β) τις δεξιότητες ζωής που συνήθως στερούνται τα μικρά παιδιά με αυτισμό (π.χ. κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες) γ) την απουσία ολοκληρωμένων προγραμμάτων σπουδών κατάρτισης που θα επικεντρώνονται στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν το TIP για τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης, αφού πρακτικά εισάγει εκπαιδευτικούς και γονείς στο TIP και τους εξοικειώνει με τα ψηφιακά εργαλεία TIPS
Το δεύτερο αποτέλεσμα του έργου είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι που αναπτύχθηκε, ως μια ψηφιακή έκδοση ενός τυπικού επιτραπέζιου παιχνιδιού που βασίζεται στο turn-based, το οποίο επιτρέπει σε δύο χρήστες να παίξουν ο ένας εναντίον του άλλου. Το παιχνίδι έχει τη μορφή ενός τυπικού παιχνιδιού τύπου «φίδια και σκάλες», όπου οι παίκτες ρίχνουν ζάρια, απαντούν σε ερωτήσεις και κάνουν επιλογές για διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού επιτρέπει στους παίκτες να παίξουν ένα παιχνίδι 30 λεπτών μεταξύ τους και τους επιτρέπει να προοδεύουν μέσα από πολλές κοινωνικές δεξιότητες που προσδιορίζονται στο εκπαιδευτικό υλικό, απαντώντας σε διαδραστικές ερωτήσεις που παρέχουν επιπτώσεις στο παιχνίδι, οι οποίες επικεντρώνονται σε αποφάσεις της πραγματικής ζωής και σε επακόλουθα αποτελέσματα. Το παιχνίδι αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή, σε ένα προσομοιωμένο σχολικό περιβάλλον, για να επιτρέψει στους χρήστες να λαμβάνουν λάθος αποφάσεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το παιχνίδι παρέχει επίσης πλαίσιο και απαντήσεις στις συνέπειες των επιλογών που έκαναν οι παίκτες, καλές ή κακές.
Σε συνδυασμό με το ψηφιακό παιχνίδι, τα Διαδραστικά Κόμικ χρησιμεύουν ως ένα χρήσιμο εργαλείο για γονείς που εφαρμόζουν τη Διαδικασία TIP με τα παιδιά τους με αυτισμό. Τα Διαδραστικά Κόμικς έχουν τη μορφή κοινωνικών ιστοριών και περιέχουν σενάρια κοινωνικών δεξιοτήτων που προσδιορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Εφαρμόζοντας στοιχεία παιχνιδιοποίησης και αφήγησης στη διαδικασία της μάθησης, αυτό το αποτέλεσμα του έργου (PR) στοχεύει στη δημιουργία εμπειριών μάθησης με εγγενή κίνητρα για τα άτομα με αυτισμό και τους γονείς τους. Στο πλαίσιο αυτού του PR, έγινε μια αρχική διερεύνηση απαιτήσεων, τόσο από την άποψη της μαθησιακής πτυχής όσο και από την άποψη της τεχνικής εφικτότητας και της υλοποίησης, βοηθώντας την κοινοπραξία να επιλέξει τη βέλτιστη τεχνική υποδομή για την υλοποίηση και την ανάπτυξη αυτών των μαθησιακών πόρων. Οι πόροι που είναι προσβάσιμοι σε διαφορετικές συσκευές και κανάλια ιστού (διαφορετικά προγράμματα περιήγησης, tablet και κινητές συσκευές) ήταν προτεραιότητα για την κοινοπραξία, ενώ εφαρμόστηκε μια προσέγγιση σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη για τον εντοπισμό ζητημάτων ευχρηστίας, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη στην προτεινόμενη λύση μάθησης. Οι μαθησιακές πηγές παρέχουν μια παιχνιδοποιημένη προσέγγιση στην παρουσίαση του θέματος, ενώ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές ανάγκες του κοινού-στόχου.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα Train the Trainers έχει ως σκοπό την κατάρτιση εκπαιδευτών, και αποτελεί μια αποτελεσματική και παραγωγική μέθοδο για τη μεταφορά γνώσεων και την αποσαφήνιση σημαντικών ζητημάτων πριν από την πραγματική εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε κάθε χώρα.
Ημέρα 1:
Ομαδικές δραστηριότητες, συζήτηση σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος PR1 (Εκπαιδευτικό υλικό)
– παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης αναγκών
– Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού υλικού και σύντομη εισαγωγή στη Διαδικασία Διδασκαλίας Αλληλεπιδράσεων (TIP).
Ημέρα 2:
– Κατανόηση του αυτισμού
– Αυτισμός και κοινωνικές δεξιότητες
– Πώς να εφαρμόσετε το TIP για να διδάξετε κοινωνικές δεξιότητες
Ημέρα 3:
– Χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την εφαρμογή του TIP
– Αξιολόγηση
– Τελικές παρατηρήσεις
Στο τέλος της εκπαίδευσης, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης «Train the Trainers» όλοι οι εταίροι παρείχαν τα σχόλιά τους σχετικά με την ποιότητα του περιεχομένου και τη δομή της μεθοδολογίας και του εκπαιδευτικού υλικού της κατάρτισης (ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης χορηγήθηκε σε όλους τους εταίρους). Με βάση αυτά τα σχόλια/ανατροφοδότηση, αναπτύχθηκε η τελική έκδοση του υλικού.
Μετά την πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα και την οριστικοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, διοργανώθηκε ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς/φροντιστές παιδιών με ΔΑΦ (5 εκπαιδευόμενοι από κάθε χώρα + περισσότεροι σε τοπικό επίπεδο), οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από εκπαιδευτές.
Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτές είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν και να εξασκήσουν στην πράξη όσα είχαν προηγουμένως μάθει. Ως εκ τούτου, η δεύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν επίσης μια ευκαιρία κατάρτισης όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτές.
Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν να εκπαιδεύσουν τους γονείς των παιδιών με αυτισμό στη Διαδικασία ΤΙP και στη χρήση των δύο ψηφιακών εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να διευκολύνουν τις κοινωνικές δεξιότητες του/των παιδιού/ων τους με αυτισμό. Το προφίλ των συμμετεχόντων ήταν γονείς ή φροντιστές παιδιών οποιασδήποτε ηλικίας που βρίσκονται στο φάσμα.
Η κατάρτιση είχε διπλό αντικείμενο:
1. να αναπτύξει τις δεξιότητες των εκπαιδευομένων και να τους υποστηρίξει στη διαδικασία διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά τους
2. πιλοτική δοκιμή του υλικού που αναπτύχθηκε με μια διαφορετική ομάδα-στόχο
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος: Εισαγωγή στον αυτισμό και τις κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και στη διαδικασία διδασκαλίας αλληλεπιδράσεων και στον τρόπο χρήσης της.
Εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης και τα ψηφιακά εργαλεία.
Πρακτικά εργαστήρια: εξάσκηση στον τρόπο εφαρμογής της TIP με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων που αναπτύχθηκαν.
Άρθρο 3
Άρθρο 4
Άρθρο 5
1-2 Νοέμβριος 2023
26-28 Σεπτέμβριος 2023
4-6 Ιούλιος 2023
23-24 Νοέμβριος 2022